U bent hier: Onderzoek - Behandeling - Leefklimaat

Leefklimaat

 

Voor vruchtbare behandeling is een veilig en ondersteunend leefklimaat van belang voor patiënten en medewerkers. Binnen de Pompestichting wordt daarom aandacht besteed aan dit thema. Er wordt onderzocht hoe het leefklimaat wordt ervaren door medewerkers en patiënten. Daarnaast onderzoeken we welke factoren van belang zijn voor het leefklimaat en op welke manier leefklimaat het beste gemeten kan worden.

Aangezien sociotherapeuten, die de patiënten dagelijks begeleiden op een afdeling, een belangrijke rol spelen in het vormgeven van het leefklimaat is het contact tussen medewerker en patiënt ook een belangrijk onderzoeksgebied. Hierbij kan je denken aan vragen als: wat speelt er allemaal in contact tussen medewerkers en patiënten? Wat roepen patiënten op bij sociotherapeuten? Hoe kunnen we teams ondersteunen in het vormgeven van een leefklimaat dat veilig is en optimale ondersteuning biedt voor de patiënten gedurende hun behandeling?

 

Onderzoekers:

Meike de Vries

 

Publicaties

de Vries, M.G., Brazil, I., van der Helm, G.H.P., Verkes, R.J., & Bulten, B.H. (2018). Ward Climate in a High Secure Forensic Psychiatric Setting: Comparing two Instruments. International journal of Forensic Mental Health, manuscript accepted for publication.

de Vries, M.G., Brazil, I.A., Tonkin, M., & Bulten, B.H. (2016). Ward climate within a high secure forensic psychiatric hospital: perceptions of patients and nursing staff and the role of patient characteristics. Archives of Psychiatric Nursing, 30, 342-349.

Jaarbeeld Pompestichting