U bent hier: Interview Esmeralda

Als verpleegkundige terug naar de LFPZ vanuit het ziekenhuis?!

In gesprek met Esmeralda Leermakers die onlangs opnieuw in dienst is getreden bij de Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg (LFPZ) als verpleegkundige.

Zou je een korte introductie willen geven van wie je bent en wat je doet…
Mijn naam is Esmeralda Leermakers, ik ben 34 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen. Ik ben sinds 1 november weer werkzaam als verpleegkundige en forensisch begeleider op de afdeling Horst bij de LFPZ.

Wat vind je zo leuk aan het werken als verpleegkundige in de forensische psychiatrie?
Het leuke aan het werken in de forensische psychiatrie als verpleegkundige is de combinatie van zorgen en begeleiden, ik heb groepsdiensten en verpleegkundige diensten.
Wanneer ik op de groep sta begeleid ik de bewoners in hun ADL* en wanneer ik de verpleegkundige dienst heb, ben ik verantwoordelijke voor alle verpleegkundige taken in het hele woongebouw. Dit zorgt ervoor dat het werk leuk en afwisselend blijft.

Wat zijn dagelijkse uitdagingen als verpleegkundige in de forensische psychiatrie?
De grootste uitdaging is om een inschatting bij de bewoners te maken of het gaat om acute zorg/handeling of dat het kan wachten tot de medische dienst weer in huis is. En komt de zorg vraag uit somatische problemen of zijn het psychische problemen. Dit zijn vragen waarmee je dagelijks als verpleegkundige te maken krijgt.

Kan je je werkdag beschrijven?
Bij de verpleegkundige vroege dienst begin je om 7.30 uur en eindig je om 15.30 uur. Een late dienst is van 15.00 uur tot 23.00 uur en een nachtdienst van 22.45 uur tot 7.45 uur. Als verpleegkundige heb je bepaalde vaste taken. Waaronder het verstrekken van insuline, depots, geplande verpleegkundige zorg. Maar daarnaast heb je ook de acute zorg vragen vanuit staf maar ook vanuit bewoners. Met momenten helpen we elkaar in de verpleegkundige dienst.

Als ik dienst heb op de afdeling zijn de tijden vroeg 8.00 uur tot 16.00 uur. Een late dienst is van 14.00 uur tot 22.00 uur. Hierbij draai je de volledige dienst op 1 afdeling en begeleid je bewoners in hun dagelijkse leven. Je biedt zorg waar nodig is in de ADL*. Ook ben je mentor van 1 of 2 bewoners en werk je samen naar de doelen die zijn opgesteld met de behandelcoördinator.

Waarom ben je teruggekeerd naar de LFPZ?
Bij de LFPZ staat kwaliteit van leven binnen kaders hoog en dat ik vind erg belangrijk. In het ziekenhuis had ik niet vaak de mogelijkheid om tijd te nemen voor de patiënten, hierdoor ontstond er veel stress en een hoge werkdruk.

Bij de LFPZ is er over het algemeen tijd voor de bewoners voor vragen, hulp en zorg. Ook veiligheid is erg belangrijk en met name het gevoel van veiligheid vind ik belangrijk en die is er ook. We worden allemaal getraind in hoe te handeling bij agressie. En daardoor vertrouw ik mijn collega’s, mocht er iets zijn dan staan we er met zijn allen voor.

Wat is anders/aantrekkelijk in het werk bij de LFPZ?
Het leren kijken naar de bewoners, wie ze echt zijn en niet alleen kijken naar het delict dat ze hebben gepleegd. Er is een goede werksfeer met de collega’s en samen zorgen we voor een veilige setting.

Waarom heb je destijds besloten om weg te gaan bij de LFPZ?
Heel cliché maar het kwam op mijn pad. Toen ik de opleiding tot verpleegkundige had afgerond was mijn grote wens ooit in een ziekenhuis te werken. Om meer kennis op te doen van somatisch problematieken. Eind 2019 zag ik via social media een interessante vacature en dat wilde ik proberen. Zo gezegd zo gedaan.  

En als laatste vraag.. wat maakt het dat jij iedere dag met plezier naar je werk gaat?
De collega’s en bewoners zijn erg prettig om mee te werken. Er heerst een ontspannen werksfeer waarin er samen gekeken wordt naar de mogelijkheden die er zijn binnen de kaders om te werken aan kwaliteit van leven voor bewoners.

 

* ADL = Algemene dagelijkse levensverrichtingen